Как да изберем правилната козметика за бебе?

В тази статия ще прочетете моя опит с двете ми бебета свързан с тяхната кожа и безценни съвети от най-големия (според мен) специалист по бебешка козметика, основател на най-успешната българска компания за органична козметика.

photocredit: Cotton Hug by Shapes
photocredit: Cotton Hug by Shapes

Колко важна е бебешката козметика за малкото човече, или по-скоро колко важен е правилният избор на козметика за най-нежната кожа – бебешката? Един въпрос, който за някои изглежда маловажен, а реално е един от най-важните. Важен е, защото кожата е най-големия човешки орган, а нежната и деликатна бебешка кожа я абсорбира много бързо и тя отива директно в тялото. Бебешката козметика включва продукти за деца от нула до около 3-годишна възраст. В този период бебешката кожа е по-чувствителна, податлива е на раздразнения и алергии. Затова употребата на качествена бебешка козметика е от особено значение. Аз възприемам бебешката козметика като храна, с която храним бебешката кожа, затова за мен, като майка, е особено важно какво да избера. 

photocredit: Cotton Hug by Shapes
photocredit: Cotton Hug by Shapes

Аз съм особено педантична по отношение на бебешките продукти – търся комбинация на качество, простота, естественост и природосъобразност. Всяко бебе има нужда от най-естественото и „просто“ решение за козметика, а не да бъде неволен потребител на това, с което ни облива и промива индустрията. И разбира се, отново се връщаме до това какво са правили нашите баби и пра-баби, какво е правено от векове, преди да се появят всичките евтини, изкуствени и много удобни за фармацевтиката формули, които да си създават „пациенти“ от ден първи. 

photocredit: Rene Asmussen
photocredit: Rene Asmussen

Бебешката козметика е една много важна тема – въпросът е какво да ползваме за най-нежната кожа. Отговорът е прост – изцяло натурална козметика, чиста, естествена, произведена по правилния начин, без никакви химикали, парфюми и т.н.

photocredit: Yan Krukov
photocredit: Yan Krukov

И тъй като аз не съм експерт, а като майка искам да чувам мнението на такъв, подготвих няколко въпроса за най-големия експерт в натуралната козметика, за да може да получим всички ние най-правилните отговори на едно място. Огромни късметлии сме, че в България се произвежда една от най-добрите световни марки изцяло натурална бебешка козметика Wooden Spoon. Козметика, която споменават в не една, а в две кралски книги. За първи път историята на българската козметика се появява в Книгата “Baby Sussex”, а през 2022 е удостоена с честта да бъде сред страниците на юбилейното издание по повод 70 години управление на Нейно Височество Кралица Елизабет Втора. Козметика, която е направена със сърце, мисъл и душа. И тъй като моите критерии за качество са доста трудни за покриване, Ви казвам с ръка на сърцето, че дори ако децата ми изядат някои от тези кремове, най-много да им се скарам, че трябва пак да ходя до магазина за нов. Изцяло се доверявам на козметиката на Wooden Spoon, както за мен, така и за децата ми. Основател на бранда и главен виновник за тези чудеса е Силвия Павлова, която смея гордо да нарека свой приятел. Човек с главно Ч! Мога сляпо да се доверя на всичко, защото знам как мисли и изпипва формулите, с какви специалисти и на какво ниво работи, каква е лабораторията, фабриката и целия й живот. И най-важното – как гледа собствените си деца, семейство и дом. Тази жена е една вселена от страст, ум, желание за живот, каквито рядко се срещат. 

photocredit: Wooden Spoon
photocredit: Wooden Spoon

Ето как отговори тя на моите въпроси за бебешка козметика: 

1. Силвия, огромно Благодаря за всичко, което създаваш ти и прекрасния ти екип. Какво е важно да знае една майка, която избира козметика за своето бебенце?

Всяка една майка е различна, всяко бебенце също. Кожата на всеки един от нас се нуждае от специфична, различна грижа. Няма общи правила. Ние съветваме майките да следват вътрешната си интуиция при избора си на продукти. Най-важно за осъзнатия избор е да се научим да четем етикетите и да ги разбираме. Тогава никой не може да ни вмени кое за нашата кожа е “добро” и “лошо”. Рекламите няма да могат да ни заблудят, те наблягат на една съставка, но удобно скриват куп други съмнителни съставки, подкрепени с платени становища на “подходящи” специалисти. Най-силното оръжие на съвременния човек е информацията и умението да поставя всичко под съмнение. Критично мислене, това е 🙂

photocredit: vic b
photocredit: vic b

2. А от какво има нужда кожата на едно новородено и след това растящо бебенце?

Бебешката кожа е много по-тънка от тази на един възрастен човек. В утробата бебето живее в 100% влажна среда. Като се роди попада в един доста труден за кожата свят. Не само, че е въздухът в повечето домове е под комфорния минимум за бебе (50-60% влажност), но и често това бебе се сблъсква в модерния, петролен свят още от ден първи. Дрешките му са изпрани с петролни деривати, а кожата му е намазана с течен парафин – основна съставка в почти всички конвенционални и медицински марки. Бебето има нужда от нежна грижа, често мазане, като по възможност с натурални масла, за да не губи и без това компрометираната влажност на кожата. Често, при наистина сухи кожи, се стига до мазане 4-5 пъти дневно, като с времето необходимостта от мазане намалява до веднъж седмично при по-големи дечица.

photocredit: Cotton Hug by Shapes
photocredit: Cotton Hug by Shapes

3. Какво трябва да знае една мама на бебенце за масовата бебешка козметика, защото аз не знаех тези неща, преди да родя. Дори много от тях не знам и сега – обобщи от какво да сме на нащрек, какво задължително да избягваме, каква е разликата например между по-скъпите медицински бебешки марки, по-евтините, които се предлагат в големи вериги магазини и 100% натурална бебешка козметика.

Много е трудно да се разчете един козметичен етикет, пълен с латински наименования и странни химични имена. Според мен ако една марка използва течен парафин (paraffinum liquidum) или силикони (dimethicone), то тази марка очевидно разчита на петролната индустрия. Ако желанието на родителите е да търсят по-природен начин на живот, то най-добре да се избягват продукти с подобен състав.

photocredit: Cotton Hug by Shapes
photocredit: Cotton Hug by Shapes

4. А от какво има нужда като козметика едно бебе? Нещо като лист с продукти, които да купим, но само това, което наистина му е необходимо.

Трябва ни мек измивен продукт, кремче за зоната на пелената с цинков оксид, масло или олио за тяло (аз лично съм привърженик на твърдите масла), за лятото – слънцезащитен с висок фактор, за зимата – мехлемче за бузи, което да пази кожата от вятъра. И това е 🙂

photocredit: Cotton Hug by Shapes
photocredit: Cotton Hug by Shapes

5. Кажи ми малко моля те и за другата ми любима тема – как да перем детските дрешки. Аз ползвам възможно най-изчистените и прости био формули за бебешко пране (с тях перем и всички гнезда, преди да ги изпратим). Не разбирам например нуждата от продукт „Омекотител за бебешко и детско пране“. А истината е, че всичко това допълнително дразни бебешката кожа, нали? И разбира се, това са реакции, които не се появяват веднага, а в последствие под формата на респираторни проблеми, различни алергии и т.н.? Кажи ни повече за това моля.

Ох, прането е тежка тема. Голяма част от децата, които стигат до нас с кожни проблеми са точно тези, използвали бебешки химични препарати. И бройката им е кошмарно висока. Не знам кой и как ги допуска на пазара, защо няма по-голям контрол… за омекотителите е същото положение. Изключително много главоболие могат да си спестят родителите ако използват препарати от био магазините за дрешките на децата си. Ароматите също са голям проблем. Ако миришат дрешките на бебето на аромат след изпиране – махайте продукта. Също, следете да няма оптични избелители. Това са химикали, които се прикачат към дрехата и пречупват светлината така, че да виждаме една дреха по-бяла, по-ярка. Дрехата естествено не е по-бяла, просто е една оптична илюзия, хората са щастливи от резултатите на препарата, но ако погледнат под микроскоп какво чудо остава по кожата на децата им… никога не биха изпрали повторно с този препарат. Оптичния избелител изобщо не е безобиден.

photocredit: Cotton Hug by Shapes
photocredit: Cotton Hug by Shapes

6. И не мога да се въздържа да те попитам, защото толкова много се гордея с това, как избраха Вашата козметика именно Кралското семейство, за бебето на Меган и Хари –  Арчи?

Вярвам, че всичко идва от мисията на компанията да произвежда чисти продукти, честни към хората и към природата. Ние сме шепа хора, жени, майки, бащи, които разбират колко е важно да има алтернатива на пазара, да има вариант за тези родители, които четат етикета и искат природни, натурални решения за кожата на дечицата им.

photocredit: Wooden Spoon
photocredit: Wooden Spoon

И за финал – накратко и моят личен опит с децата ми, свързан с бебешката кожа, ако може това да помогне на някой от Вас за малко увереност и спокойствие. Първото ми детенце имаше червени пета по кожата, на места много сухи, особено на лицето – лекарите бяха категорични, че това е атопичен дерматит, че трябва да се лекува и че най-добре е и да спра кърменето, за да давам само адаптирано мляко. Дали съм го направила, мисля, че дори няма смисъл да коментирам. Някак реших, че това не е проблем, не му причиняваше физически дискомфорт или болка и се оправи от самосебе си. Слагах, когато е много студено крем за студ, и адекватна слънцезащита. Кърмих го и го храних, захраних с чиста и хубава храна, като избягвах храни, които допълнително биха раздразнили кожата от алергия. Израсна го много бързо. Разбира се, има много тежки форми на такива проблеми, където трябва да се вземат мерки. Съветът ми е – потърсете и друго мнение, свържете се с добър натуралист, хомеопат или билкар. 

photocredit: Cotton Hug by Shapes
photocredit: Cotton Hug by Shapes

Второто ми детенце, момиченце, се роди с много раздразнена и възпалена кожа на цялото тяло, по лицето особено много. Това до някъде беше логично, защото аз имах много тежка и проблемна втора бременност. Когато я видях и гушнах за първи път, и наблюдавайки непрестанно как се променя кожата й следващите няколко дни в болницата, за мен беше ясно, че това състояние е поредно доказателство за съвършенството на човешкото тяло. Тя просто „чистеше“ тялото си през кожата. Когато разбрах, че вътрешно е добре и няма проблем, се успокоих, че скоро и кожата ще се оправи, просто когато тялото се изчисти. И разбира се, така и стана. При избора на продукти за нея отново бях много внимателна – подбора на дрехи, тъкани, козметика, храна и т.н. Използвах само най-естествените материали. Споделям следващите снимки без филтър и със свито сърце, но се надявам да е полезно на някой от вас. 

Споделете тази статия с майки и бременни жени, за да разберат повече за бебешката козметика и нейното значение. Скоро обещаваме да напишем всичко за слънцезащитата на бебета и деца, както и за грижата за бременни.

с обич, Таня Костова (founder of Cotton Hug by Shapes and happy mum of two)

 

© 2023 CottonHug. Всички права запазени.

Уеб разработка Сайт изработка от Георги Жуковски
Купи