Кърменето - моя опит ЧАСТ 2

Кърменето - моя опит ЧАСТ 2

4 февруари 2021
 • Сподели:

Да обобщя какво стана при първото ми детенце (описано в ЧАСТ 1) – в болницата ми препоръчаха да спра да го кърмя заради болките в гърдите, трудното тръгване на кърмата и поради факта, че „така или иначе“ е с къса юздичка на езика и „едва ли ще може да суче“. Благодарение на подкрепата от мъжа ми и от мама, адекватните действия на акушерката у дома и личната ми лекарка за 2 дни този проблем приключи и кърмих детенцето си повече от година. Като до 6-тия месец беше изключително на кърма.

 

 

Второто ми дете

 

При второто ми бебе (5 години след първото) вече бях психически готова, че кърмата може и да не тръгне лесно, въпреки, че се надявах вече да нямам проблеми след като съм кърмила едно детенце. Е – не тръгна лесно, пак беше болезното, със запушени канали, подути гърди, всичко като първия път. Но имаше една основна разлика - в болницата ми оказаха невероятна подкрепа. Докторът, който изроди бебенцето ми беше до мен и ме подкрепяше изключително, изключителна жена и професионалист, майка на 3 деца. Акушерките ми помагаха и ме подкрепяха адекватно, показваха ми техники за масаж и ръчно изтискване. Нито за миг някой не ми каза „спри да се напъваш да кърмиш, няма смисъл“. Напротив – постоянно ме насърчава да го правя. Вече знаех, че топлата вода помага и седях под топлия душ, за да подпомогна процеса. Правих компреси с топли кърпи (с топла вода от чешмата) и масажи. Болеше не по-малко от първия път, пак бях с огромно възпаление, но подкрепата на хората в болницата беше безценна. Помогна ми изключително много, и психически и физически. Набавих си автоматична помпа, което също беше улеснение. Второто ми бебенце нямаше къса юздичка на езика, но сучеше много по-леко и вяло от първото ми детенце (за което се предполагаше, че не може да суче.

  

Изключително значение има вашето емоционално състояние и спокойствие. Но е трудно постижимо, когато току що си родил да бъдеш тотално балансиран. Хормоните и емоциите бушуват, тялото ти те боли, неориентиран си, трудно е. Потърсете помощ – говорете с лекарят ви, с акушерките, със семейството си, с приятелки, които са минали по този път. Обадете се и потърсете помощ по телефона от организации, които се занимават с това (има безплатни телефони линии с консултанти по кърменето). Ако трябва звъннете и на мен, поне ще се опитам да ви успокоя, защото понякога малките жестове имат огромно значение.

 

 

Искам да добавя, че при второто ми раждане приемах и хомепатия и билки. Имам щастието, че живота ме срещна с един голям лекар, хомепат. Човек, който има толкова знания, енергия и емоционална мощ, че е трудно да се опише с думи. Той ми каза каква хомеопатия и билки да приемам, което вероятно също е помогнало много. Повечето от нещата са описани в книгите му, д-р Атанас Михайлов. Много е важно ако приемате билки, да се консултирате задължително със специалист, защото билките са силен и мощен иструмент от природата и трябва да се позлват разумно и правилно, особенно при бременни! Въпреки, че имам основни/базови знания за билките, аз никога не бих се наела сама да дам съвет на бременна жена какви и по каква схема билки да приема!

 

***

Споделих Ви моя опит с кърменето с първото и второто ми детенце.

Така, че мили момичета, на които ви предстои раждане и кърмене, ето моите съвети:

 • Не се отказвайте. При някой жени кърмата тръгва лесно, буквално потича, при други като мен е по-трудно, но това е само в началото. После всичко се нормализира и става естествено. Хубавото е, че при почти всички, които познавам и са кърмили, не са имали такъв проблем въобще дори в началото.

 

 • Поискайте да кърмите бебето си скоро след раждането. Всичко това помага както за по-лекото тръгване на кърмата, така и спокойствието и сигурността на бебенцето Ви.

 

 • Говорете с лекаря си относно какви са желанията Ви за кърменето предварително. Когато родите, емоцията е толкова силна, че е по-добре разговорите да са протекли преди това.

 

 • Зърната могат да ви болят в началото от самото постоянно сучене, могат и да кървят, но и това минава бързо. Купете си крем за зърна предварително. Избирайте козметика без добавени аромати и изкуствени съставки!

 • Носете много удобен сутиен за кърмачки. С първото ми дете така и не намерих удобен и готин такъв. С второто ми бебенце намерих мега идеалния такъв – прилича на спортен сутиен тип бюстие, но отпред реално се разделя на две, супер удобно за кърмене. Няма копчета, няма закопчалки, не прилича на сутиена на баба Цоцолана.

 • Ползвайте подплънки за кърмачки. Това са памучни тампони, които попиват кърмата, ако прокапва или изтича спонтанно (а това 100% се случва). И ако не искате да сте мокра и лепкава си вземете – има многократни, които се перат и еднократни.

 

 • Когато почиствате гърдите си след кърмене, не ползвайте сапун или ароматизирани почистващи средства (тип мокри кърпички) – водата е достатъчна. Други вещества не само, че не са полезни за бебето ви, ами и могат да изсушат така нежната ви кожа и положението с чувствителните зърна да се задълбочи повече.

 

 • Осигурявайте си много почивка, тялото се изтощава много, всичко за него е ново – току що сте родила, сега почвате и да кърмите. А кърменето е много и е често, да не говорим за през нощта. Всъшност една от идеите за бебешкото гнездо Cotton Hug беше и да си подпомогнем нощните кърмения. Когато бебенцето спи до теб, но в същото време е защитено в гнездото, тогава кърменето през нощта става много по-лесно за майката. А и бебето не се събужда, като го местите (вдигате от леглото, после връщане). А нощния сън е изключително важен за Вас. През деня също отделяйте време за себе си, поспете с бебенцето ви, четете книга на дивана, докато бебенцето Ви спи до вас в Cotton Hug.

 • Не се притеснявайте да кърмите навън. Толкова е лесно, когато се разхождате и бебето ви огладнее, просто да го накърмите. Не носите шишета, вода, термоси, сухо мляко. Всичко е във вас самите :)

 • Хранете се пълноценно. Яжте много плодове и зеленчуци. Радвайте се на тялото си и бъдете щастлива от него. Може да не изглежда като преди, но нищо не е като преди. Трябва да сме благодарни на телата ни, че са износили тези красиви божествени създания, нашите бебенца, а не да си повтаряме постоянно, че изглеждаме зле, че сме дебели и т.н. Това сме ние и другите ни виждат такива, каквито ние се възприемаме. Ако вие се харесвате, всички ще ви харесват. А вече има едно малко човече, за което вие сте целия свят.

 • Пийте вода.

 

 • Аз не съм привърженик на дохранването с адаптирано мляко, но знам, че има много случай, когато това е необходимо. Истината е, че няма грешен отговор, или тотално правилно, истината е във Вас и решението, което Вие усещате, че е правилно като Майки. Няма по-силно и свято нещо от това. И Ние знаем отговора на всичко. Тук трябва да напиша – „посъветвайте се с вашия педиатър“. Посъветвайте се със самите себе си, всушайте се в сърцето си. Всяка майка дълбоко знае какво е най-добро за детето й. Най-важното е, че когато една Майка е спокойна и щастлива, и бебенцето й е такова.

 

Кърмата съдържа всички естествени съставки, от които бебето ви има нужда. Няма етикет за четене, няма уред за затопляне, няма шишета на стерилизиране. Има само Мама и цялата Любов, която тя може да даде!

 

***

 

Ползите от кърменето са много!

 

Когато гушнете бебето си и то засуче от вас ... не може да се опише с думи, безценно и за двамата.