photocredit: Cotton Hug by Shapes

Да обобщя какво стана при първото ми детенце (описано в ЧАСТ 1) – в болницата ми препоръчаха да спра да го кърмя заради болките в гърдите, трудното тръгване на кърмата и поради факта, че „така или иначе“ е с къса юздичка на езика и „едва ли ще може да суче“. 

Благодарение на подкрепата от близките ми, адекватните действия на акушерката у дома и личната ми лекарка за 2 дни този проблем приключи и кърмих детенцето си повече от година. Като до 6-тия месец беше изключително на кърма. Не се отказвайте заради трудното начало (то е много кратко), след него ви предстоят много месеци на прекрасното кърмене!

Второто ми дете

photocredit: Cotton Hug by Shapes

При второто ми бебе (5 години след първото) вече бях психически готова, че кърмата може и да не тръгне лесно, въпреки, че се надявах вече да нямам проблеми след като съм кърмила дълго едно детенце. Е – не тръгна лесно, пак беше болезното, със запушени канали, подути гърди, всичко като първия път. Но имаше една основна разлика – в болницата ми оказаха невероятна подкрепа. 

photocredit: Cotton Hug by Shapes

Докторът, който изроди бебенцето ми беше до мен и ме подкрепяше, изключителна жена и професионалист, майка на 3 деца. Акушерките ми помагаха и ме подкрепяха адекватно, показваха ми техники за масаж и ръчно изтискване. Нито за миг някой не ми каза „спри да се напъваш да кърмиш, няма смисъл“. Напротив – постоянно ме насърчава да го правя. Вече знаех, че топлата вода помага и седях под топлия душ, за да подпомогна процеса. Правих компреси с топли кърпи (с топла вода от чешмата) и масажи. Болеше не по-малко от първия път, пак бях с огромно възпаление, но подкрепата на хората в болницата беше безценна. Помогна ми изключително много, и психически и физически. Набавих си автоматична помпа, което също беше улеснение. Второто ми бебенце нямаше къса юздичка на езика, но сучеше много по-леко и вяло от първото ми детенце (за което се предполагаше, че не може да суче).

photocredit: Cotton Hug by Shapes

Изключително значение има вашето емоционално състояние и спокойствие. Но е трудно постижимо, когато току що си родил да бъдеш тотално балансиран. Хормоните и емоциите бушуват, тялото ти те боли, неориентиран си, трудно е. Потърсете помощ – говорете с лекарят ви, с акушерките, със семейството си, с приятелки, които са минали по този път. Обадете се и потърсете помощ по телефона от организации, които се занимават с това (има безплатни телефони линии с консултанти по кърменето, линк в края на статията). Ако трябва звъннете и на мен, поне ще се опитам да ви успокоя, защото понякога малките жестове имат огромно значение.

photocredit: Cotton Hug by Shapes

Искам да добавя, че при второто ми раждане приемах хомепатия и билки. Имам щастието, че живота ме срещна с един голям лекар, хомепат. Човек, който има толкова знания, енергия и емоционална мощ, че е трудно да се опише с думи. Той ми каза каква хомеопатия и билки да приемам, което вероятно също е помогнало много. Повечето от нещата са описани в книгите му, д-р Атанас Михайлов. Много е важно ако приемате билки, да се консултирате задължително със специалист, защото билките са силен и мощен иструмент от природата и трябва да се ползват разумно и правилно, особенно при бременни! Въпреки, че имам основни/базови знания за билките, аз никога не бих се наела сама да дам съвет на бременна жена какви и по каква схема билки да приема!

***

Ползите от кърменето са много!

Когато гушнете бебето си и то засуче от вас … не може да се опише с думи, безценно и за двамата.

photocredit: Cotton Hug by Shapes

с обич, Таня Костова (founder of Cotton Hug by Shapes and happy mum of two)

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ – много полезна информация за кърменето, където може да прочетете много и да изберете мъдро какво е релевантно за Вас.

Национален телефон за консултации по кърмене: 0896 418 488 (изключително адекватни, полезни, любезни и на високо ниво – мен лично ме впечатляваха всеки път, когато ми се е налагало да се обаждам в началото на кърменето). Консултантите към асоциациата дават информация и практическа помощ за кърменето на вашето бебе. Те са акредитирани от Националния комитет по кърмене. Консултантите могат да ви съдействат с разговор по телефона или в интернет, домашно посещение при нужда и насочване към лекар по тяхна преценка. Работата им е на доброволни начала и не се заплаща.

© 2023 CottonHug. Всички права запазени.

Уеб разработка Сайт изработка от Георги Жуковски
Купи