Аз съм майка 2 дечица, които кърмих изключително до шестия месец и след това продължих малко след като навършиха 1 година. Споделих Ви моя опит с кърменето с първото и второто ми детенце, а тук ще се опитам да съм полезна с няколко простички съвета.

photocredit: Burst

Живеем във времена, когато отвсякъде ни наливат информация за адаптирани млека, шишета, формули, добавки към тях, кантари за измерване на бебенца преди и след хранене и т.н. Едно странно „доброжелателстване“ на индустрията. Имайки много млади майки на бебенца и бременни около нас, виждам объркването на някои, и то единствено в желанието да дадат най-добро за бебенцето си. 

Кърмата съдържа всички естествени съставки, от които бебето ви има нужда. Няма етикет за четене, няма уред за затопляне, няма шишета за стерилизиране. Има само Мама и цялата Любов, която тя може да даде!

Photocredit: FRICHIC

Кърменето определено прави живота на майката по-лесен, а ползите за бебето са безброй. Ние сме огромни привърженици на кърменето, на естествените и натурални процеси.

Мили момичета, на които ви предстои раждане и кърмене, ето моите съвети – лесни, достъпни и човешки. Те са базирани както на личен опит, така и на литература по въпроса, разговори по темата с акушерки, консултанти по кърмене и печени баби. А най-долу в статията сме посочили линкове към Българската Асоциация по кърмене, няколко добри книги и телефон за безплатна консултация.

photocredit: Pexel/Mateusz Dach
 • Не се отказвайте. При някои жени кърмата тръгва лесно, буквално потича, при други, като мен, беше по-трудно, но това е само в началото. После всичко се нормализира и става естествено. Ако искате история за едно трудно начало с хубав край, може да видите тук. Хубавото е, че при почти всички, които познавам и са кърмили, не са имали такъв проблем въобще дори в началото. А кърменето е емоция, красота, близост и любов, от която не бива да лишавате нито себе си, нито бебенцето си. И всяка една сълза (само при някои случаи) в началото си заслужава, за да видите тази гледка.
photocredits: J O A N N A – M A R I A
 • Поискайте да кърмите бебето си възможно най-скоро след раждането.  Всичко това помага както за по-лекото тръгване на кърмата, така и спокойствието и сигурността на бебенцето Ви.
photocredit: Pexel/Isaac Taylor
 • Говорете с лекаря си относно какви са желанията Ви предварително. Много майки са толкова фокусирани върху всички въпроси относно самото раждане, че сякаш не се подготвяме за първите моменти след това. А след като родите, тоест след като бебенцето Ви излезе от Вас, нещата далеч не са приключили, нито за него, нито за Вас. Хубаво е да имате представа за първите моменти след раждането, тъй като тепърва Ви предстои да се опознаете и да започнете така важния момент с кърменето.
  photocredit: Pexel/Karolina Grabowska

  Например, може да се поинтересувате дали може да вземете бебенцето Ви при Вас (дори при раждане със цезарово сечение има такава възможност). Когато родите, емоцията е толкова силна, че е по-добре разговорите да са протекли преди това. Задайте всичките си въпроси, за да може в големия ден да сте до колкото може по-спокойни и сигурни.

 • Кърмене на поискване, или според вашите нужди. Когато започвате периода на кърмене, Вашето бебе ще се храни между 7 и 12 пъти за денонощие. Това ще се нормализира с времето. Дори ако се налага да го кърмите често, това ще ви помогне да произвеждате повече кърма за бебенцето Ви.
photocredit: Helena Jankovičová Kováčová
 • Вече у дома, оставете бебенцето си в спалнята Ви. Има много ползи бебенцето да е с Вас във Вашата стая, а не да е отделено в своя. Освен всичко друго, това подпомага и кърменето. Бъдейки близо до Вас, лесно ще разпознавате кога е гладно, уморено или просто има нужда да се гушнете. Много важно е да осигурите безопасна среда за сън на бебенцето си както през деня, така и през нощта. Всъшност от опита ми като майка на два неспящи и вечно гладни бебока се роди идеята за Cotton Hug. Исках да имам място, където да слагам бебенцето ми навсякъде в дома, за да може да го виждам, когато спи. Беше ми нужно удобно и безопасно решение. Бебенцето често се унася и заспива докато суче. Но моите бебета имаха много лек сън и се будеха винаги, когато ги оставях след кърмене в леглото, някак липсваше тази сгушеност и уют от прегръдката, тесничкото пространство, от което те имат нужда, за да се чувстват комфортно. И тъй като никой продукт на пазара не покри личните ми (може би леко педантични) изисквания за качество, функционалност на дизайна и безопасност, си правих сама конструкции с рула от одеяла, спални чували, възглавници и т.н. Но те не бяха безопасни, а и беше невъзможно да ги местя по стаите, от легло е легло или при пътуване. И дори да звучи смешно, точно по този начин се роди идеята да създадем нашето бебешко гнездо. С дизайн съобразен изцяло с нуждите на бебето и на майката. 
photocredit: Cotton Hug by Shapes
 • Грижете се за зърната Ви. Те могат да ви болят в началото от самото постоянно сучене, могат и да кървят, но и това бързо минава. Купете си крем за зърна предварително. Избирайте козметика без добавени аромати и изкуствени съставки! Бебенцето иска Вашата миризма, аромат и вкус. За него Вие сте самото съвършенство и определено няма нужда от никакви допълнителни аромати. Има нужда единствено, да знае, че е до Вас и с Вас.
  photocredit: Pexel/cottonbro
 • Носете много удобен сутиен за кърмене.  С първото ми дете така и не намерих удобен и готин такъв. С второто ми бебенце намерих идеалния такъв – прилича на спортен сутиен тип бюстие, но отпред реално се разделя на две, супер удобно за кърмене. Няма копчета, няма закопчалки, не прилича на сутиена на баба Цоцолана.
photocredit: Anete Lusina
 • Ползвайте подплънки за кърмачки. Това са памучни тампони, които попиват кърмата, ако прокапва или изтича спонтанно (а това 100% се случва).
  photocredit: Pexel/Karolina Grabowska
  И ако не искате да сте мокра и лепкава си вземете – има както многократни, които се перат, така и еднократни. Ползвайте 100% памучни тампони, без аромати и каквито и да е добавки.
 • Когато почиствате гърдите си след и преди кърмене,
  photocredit: Pexe
  не ползвайте сапун или ароматизирани почистващи средства (тип мокри кърпички) – водата е достатъчна. Други вещества не само, че не са полезни за бебето ви, ами и могат да изсушат така нежната ви кожа и положението с чувствителните зърна да се задълбочи повече.
 • Осигурявайте си много почивка, тялото се изтощава много, всичко за него е ново – току що сте родила, сега започвате и да кърмите. А кърменето е много и е често, да не говорим за през нощта. Реално Вие сте в непрестанно производство на така нужната за бебенцето Ви храна, а това е работа за цялото тяло. Една от идеите за бебешкото гнездо Cotton Hug беше и да си подпомогнем нощните кърмения. Понякога, особено в началото, когато режимът още не е наложен и строго спазван, може бебенцето да е до Вас. Тогава е по-лесно то да е защитено в гнездото, за да може и Вие да се отпуснете по-спокойна, а естествено и кърменето става много по-лесно за майката. А нощния сън е изключително важен за Вас. Когато Вие сте малко по-заредена, отпочинала и наспала се – всичко това рефлектира в емоцията и на бебето. През деня също отделяйте време за себе си, поспете с бебенцето Ви, четете книга на дивана, починете както обичате, докато бебенцето Ви спи до вас.
photocredit: Cotton Hug by Shapes
 • Не се притеснявайте да кърмите навън. Толкова е лесно, когато се разхождате и бебето ви огладнее, просто да го накърмите. Не носите шишета, вода, термоси, сухо мляко. Всичко е във вас самите 🙂
photocredit: Pexel/Wendy Wei
 • Хранете се пълноценно. Яжте много плодове и зеленчуци. Радвайте се на тялото си и бъдете щастлива от него. Може да не изглежда като преди, но нищо не е като преди. Трябва да сме благодарни на телата ни, че са износили тези красиви божествени създания, нашите бебенца, а не да си повтаряме постоянно, че изглеждаме зле, че сме дебели и т.н.
  photocredit: Pexel

  Това сме ние и другите ни виждат такива, каквито ние се възприемаме. Ако вие се харесвате, всички ще ви харесват. А вече има едно малко човече, за което вие сте целия свят. Съвети за хранене на майката в периода на кърмене, може да намерите на много места. На мен ми харесва как е поднесено и обяснено от Маги Пашова в книгата й (линк в края на статията).

 • Пийте достатъчно вода.
 • Аз не съм привърженик на дохранването с адаптирано мляко, но знам, че има много случай, когато това е необходимо. Истината е, че няма грешен отговор, или тотално правилно, истината е във Вас и решението, което Вие усещате, че е правилно като Майки. Няма по-силно и свято нещо от това. И ние майките знаем отговора на всичко. Тук трябва да напиша – „посъветвайте се с вашия педиатър“. Посъветвайте се със самите себе си, вслушайте се в сърцето си. Всяка майка дълбоко знае какво е най-добро за детето й. Най-важното е, че когато една Майка е спокойна и щастлива, и бебенцето й е такова.
photocredit: Pexel/Cleyder Duque

Кърменето дава на майката една магия, която не може да се опише с думи. Такава връзка между майката и бебето, такава емоция и прилив на любов, близост. Когато детенцето ти заспи на гърдите ти, кожа до кожа … не може да се опише с думи. Това просто затваряш очи и чувстваш. А когато стане малко по-голямо виждаш как няма търпение да се гушне в теб и да засуче, как жадно поема от кърмата, а накрая просто леко суче, защото иска да остане по-дълго в прегръдката ти. Има и моменти, когато се смее с устичка пълна с мляко. Всеки един миг е уникален, и реално е твърде кратък на фона на целия ти живот. Момент, който бебенцето Ви няма да помни реално, но ще остави следа в развитието му. Мама и бебе, твоето бебе!

Photocredit: Cotton Hug by Shapes

с обич, Таня Костова (founder of Cotton Hug by Shapes and happy mum of two)

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Книги, които харесвам за кърменето:

 • Христина Янева – Хедра – „Всичко за кърменето, или почти всичко, но практично“

Хедра има и блог, където също може да получите доста интересна информация. Харесвам книгата, смятам я за много полезна и препоръчвам.

 • Маги Пашова „По-здрави бебета“ – това е книга, която не дава информация за това как технически да кърмите бебето си. Това е книга, която изцяло е обърната към здравословното хранене, а какво по здравословно би имало за едно бебе то кърмата. Харесвам категоричността й относно кърменето, краткото, но ясно описание на ползите от кърмата. Тя категорично се старае да споделя най-актуалната научна информация и да вдъхва на майките увереност, защото храненето на бебето е процес, който трябва да носи удоволствие на дете и родител, а не да е съпровождан от страхове и съмнения. Маги дава и обяснение с доводи относно адаптираните млека, както и при липса на избор и невъзможност да кърмите, каква формула да изберете. От нея научих повече детайли за формулата от козе мляко. Струва си да се прочете тази книга, много е полезна, не само зарази кърменето, но и заради цялостното захранване на бебето, което е важен момент в неговото развитие.

Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ – пълно с доста полезна информация, където може да прочетете много и да изберете мъдро какво е релевантно за Вас.

Национален телефон за консултации по кърмене: 0896 418 488 (изключително адекватни, полезни, любезни и на високо ниво – мен лично ме впечатляваха всеки път, когато ми се е налагало да се обаждам в началото на кърменето). Консултантите към асоциациата дават информация и практическа помощ за кърменето на вашето бебе. Те са акредитирани от Националния комитет по кърмене. Консултантите могат да ви съдействат с разговор по телефона или в интернет, домашно посещение при нужда и насочване към лекар по тяхна преценка. Работата им е на доброволни начала и не се заплаща.

с обич, Таня Костова (founder of Cotton Hug by Shapes and happy mum of two)

© 2023 CottonHug. Всички права запазени.

Уеб разработка Сайт изработка от Георги Жуковски
Купи