În acest articol veți citi experiența mea cu cei doi bebeluși ai mei în ceea ce privește pielea lor și sfaturi neprețuite de la cel mai mare (după părerea mea) specialist în cosmetice pentru bebeluși, fondatorul celei mai de succes companii bulgare de cosmetice organice.
Credit foto: Cotton Hug by Shapes
Cât de importante sunt cosmeticele pentru bebeluși pentru cel mic, sau mai degrabă cât de importantă este alegerea potrivită a produselor cosmetice pentru cea mai delicată piele - cea a bebelușului? O întrebare care pare neimportantă pentru unii, dar este, de fapt, una dintre cele mai importante. Este important deoarece pielea este cel mai mare organ uman, iar pielea fragedă și delicată a bebelușului o absoarbe foarte repede și aceasta ajunge direct în organism. Cosmeticele pentru bebeluși includ produse destinate copiilor de la naștere până la vârsta de aproximativ 3 ani. În această perioadă, pielea bebelușului este mai sensibilă, susceptibilă la iritații și alergii. Prin urmare, utilizarea produselor cosmetice de calitate pentru bebeluși este deosebit de importantă. Percep cosmeticele pentru bebeluși ca pe niște alimente cu care hrănim pielea bebelușului nostru, așa că pentru mine, ca mamă, este deosebit de important ce să aleg.
Credit foto: Cotton Hug by Shapes
Sunt deosebit de meticuloasă când vine vorba de produsele pentru bebeluși – caut o combinație între calitate, simplitate, naturalețe și respect pentru mediu. Fiecare bebeluș are nevoie de cea mai naturală și „simplă” soluție pentru cosmetice, să nu fie un consumator fără să știe de ceea ce industria ne spălă și ne dă pe față. Și, bineînțeles, ne întoarcem din nou la ceea ce făceau bunicile și străbunicile noastre, ceea ce s-a făcut timp de secole, înainte de a apărea toate formulele ieftine, artificiale și foarte convenabile pentru produse farmaceutice care creau „pacienți” încă din prima zi.
Credit foto: René Asmussen
Cosmetica pentru bebeluși este un subiect foarte important - întrebarea este ce să folosiți pentru cea mai delicată piele. Răspunsul este simplu – cosmetice complet naturale, pure, naturale, produse corect, fără substanțe chimice, parfumuri etc.
Credit foto: Yan Krukov
Și, pentru că nu sunt expertă, dar ca mamă vreau să aud părerea uneia, am pregătit câteva întrebări pentru cea mai mare expertă în cosmetică naturală, astfel încât să putem obține cu toții cele mai precise răspunsuri într-un singur loc. Suntem extrem de norocoși că una dintre cele mai bune mărci de cosmetice naturale pentru bebeluși din lume, Wooden Spoon , este produsă în Bulgaria . Cosmetice menționate nu în una, ci în două cărți regale. Pentru prima dată, istoria cosmeticelor bulgărești apare în cartea „Baby Sussex”, iar în 2022 a avut onoarea să se afle printre paginile ediției aniversare cu ocazia a 70 de ani de domnie a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Cosmetice făcute cu inimă, gând și suflet. Și, din moment ce criteriile mele de calitate sunt destul de greu de îndeplinit, pot spune sincer că, chiar dacă copiii mei mănâncă unele dintre aceste creme, cel mai mult pentru care îi pot certa este că trebuie să merg din nou la magazin pentru una nouă. Am încredere deplină în cosmeticele Wooden Spoon , atât pentru mine, cât și pentru copiii mei. Fondatoarea brandului și principala vinovată din spatele acestor miracole este Silvia Pavlova, pe care o numesc cu mândrie prietena mea. Om cu C majuscul! Pot avea încredere orbește în orice, pentru că știu cum gândește și rafinează formulele, cu ce specialiști lucrează și la ce nivel, cum este laboratorul, fabrica și întreaga ei viață. Și cel mai important – cum are grijă de propriii copii, de familie și de casă. Această femeie este un univers de pasiune, inteligență și o dorință de viață rareori întâlnite.
Credit foto: Lingură de lemn
Iată cum mi-a răspuns la întrebările despre cosmeticele pentru bebeluși:
1. Silvia, îți mulțumesc enorm pentru tot ceea ce creați tu și minunata ta echipă. Ce este important să știe o mamă atunci când alege produse cosmetice pentru bebelușul ei?
Fiecare mamă este diferită, fiecare bebeluș este diferit. Fiecare dintre pieile noastre are nevoie de o îngrijire specifică, diferită. Nu există reguli generale. Le sfătuim pe mame să își urmeze intuiția interioară atunci când aleg produse. Cel mai important lucru pentru a face o alegere informată este să înveți să citești etichetele și să le înțelegi. Atunci nimeni nu ne poate spune ce este „bun” și „rău” pentru pielea noastră. Reclamele nu ne vor putea înșela, ele pun accentul pe un ingredient, dar ascund în mod convenabil o grămadă de alte ingrediente discutabile, susținute de opiniile plătite ale unor specialiști „relevanti”. Cea mai puternică armă a omului modern este informația și capacitatea de a pune la îndoială totul. Gândire critică, asta e tot :)
Credit foto: vic b
2. De ce are nevoie pielea unui nou-născut și apoi a bebelușului în creștere?
Pielea unui bebeluș este mult mai subțire decât cea a unui adult. În uter, bebelușul trăiește într-un mediu 100% umed. Când se naște un bebeluș, acesta intră într-o lume destul de dificilă pentru piele. Nu numai că aerul din majoritatea locuințelor este sub minimul confortabil pentru un bebeluș (umiditate 50-60%), dar acest bebeluș se confruntă adesea cu lumea modernă, bazată pe petrol, încă din prima zi. Hainele îi sunt spălate cu derivați din petrol, iar pielea îi este unsă cu parafină lichidă - un ingredient cheie în aproape toate mărcile convenționale și medicale. Bebelușul are nevoie de îngrijire blândă, lubrifiere frecventă, de preferință cu uleiuri naturale, pentru a nu pierde umiditatea deja compromisă a pielii. Adesea, pentru pielea foarte uscată, se ajunge la aplicarea de 4-5 ori pe zi, nevoia de aplicare scăzând în timp la o dată pe săptămână pentru copiii mai mari.
Credit foto: Cotton Hug by Shapes
3. Ce ar trebui să știe o mamă a unui bebeluș despre cosmeticele pentru bebeluși produse în serie, pentru că eu nu știam aceste lucruri înainte să nasc. Nici nu le cunosc acum pe multe dintre ele - rezumă la ce să fii atent, ce să eviți cu siguranță, care este diferența, de exemplu, între mărcile de produse medicale pentru bebeluși mai scumpe, cele mai ieftine disponibile în marile lanțuri de magazine și cosmeticele 100% naturale pentru bebeluși.
Este foarte dificil să citești o etichetă cosmetică plină de denumiri latine și denumiri chimice ciudate. În opinia mea, dacă o marcă folosește parafină lichidă (paraffinum liquidum) sau siliconi (dimeticonă), atunci marca respectivă se bazează evident pe industria petrolieră. Dacă dorința părinților este să caute un stil de viață mai natural, cel mai bine este să evite produsele cu ingrediente similare.
Credit foto: Cotton Hug by Shapes
4. De ce produse cosmetice are nevoie un bebeluș? Ceva de genul unei listă de produse de cumpărat, dar doar de ceea ce are cu adevărat nevoie.
Avem nevoie de un demachiant blând, o cremă pentru iritații de scutec cu oxid de zinc, un unt sau ulei de corp (eu personal prefer uleiurile solide), pentru vară - o cremă de protecție solară cu factor de protecție ridicat, pentru iarnă - un balsam de obraji pentru a proteja pielea de vânt. Și asta e tot :)
Credit foto: Cotton Hug by Shapes
5. Te rog să-mi spui puțin despre celălalt subiect preferat al meu – cum se spală hainele copiilor. Folosesc cele mai curate și simple formule organice posibile pentru rufele bebelușilor (spălăm și toate cuiburile cu ele înainte de a le trimite afară). De exemplu, nu înțeleg necesitatea unui produs numit „Balsam de rufe pentru bebeluși și copii”. Și adevărul este că toate acestea irită și mai mult pielea bebelușului, nu-i așa? Și bineînțeles, acestea sunt reacții care nu apar imediat, ci ulterior sub forma unor probleme respiratorii, diverse alergii etc.? Spune-ne mai multe despre asta, te rog.
Oh, rufele e un subiect complex. O mare parte dintre copiii care vin la noi cu probleme ale pielii sunt tocmai cei care au folosit produse chimice pentru bebeluși. Iar numărul lor este îngrozitor de mare. Nu știu cine și cum le permite pe piață, de ce nu există mai mult control... situația e aceeași și în cazul balsamului de rufe. Părinții se pot scuti de multe bătăi de cap dacă folosesc detergenți din magazinele bio pentru hainele copiilor lor. Parfumurile sunt, de asemenea, o mare problemă. Dacă hainele bebelușului miros a parfum după spălare - scoateți produsul. De asemenea, asigurați-vă că nu există agenți de albire optică. Acestea sunt substanțe chimice care se atașează de haine și refractă lumina, astfel încât să vedem o piesă de îmbrăcăminte ca fiind mai albă, mai strălucitoare. Hainele nu sunt, firește, mai albe, e doar o iluzie optică, oamenii sunt mulțumiți de rezultatele detergentului, dar dacă s-ar uita la microscop ce miracol rămâne pe pielea copiilor lor... nu ar mai spăla niciodată cu acest detergent. Agenții de albire optică nu sunt deloc inofensivi.
Credit foto: Cotton Hug by Shapes
6. Și nu pot să nu te întreb, pentru că sunt atât de mândră de asta, cum a ales Familia Regală produsele cosmetice pentru copilul lui Meghan și Harry - Archie?
Cred că totul vine din misiunea companiei de a produce produse curate, oneste față de oameni și față de natură. Suntem o mână de oameni, femei, mame, tați, care înțelegem cât de important este să existe o alternativă pe piață, să existe o opțiune pentru acei părinți care citesc eticheta și își doresc soluții naturale pentru pielea copiilor lor.
Credit foto: Lingură de lemn