Нека си поговорим за Майчинството.

 photocredit: Cotton Hug by Shapes

Майчинството или първата година от живота на бебенцата ни е един прекрасен период, за който искаме да сме подготвени и готови. Период, за който четем книги, гледаме филми, ходим на курсове … нещо, за което се готвим много. Искаме да сме максимално готови, за да сме Супер Мама, да дадем най-доброто на тази частица от нас, която е растяла в утробата ни 9 месеца.

photocredit: Cotton Hug by Shapes

В един прекрасен момент малкото човече идва на бял свят и светът започва да изглежда по различен начин, приоритетите, усещанията, целите, емоциите, всичко придобива друг смисъл. 

photocredit: Cotton Hug by Shapes

За някои това е лесно, за други е малко по-трудно, но за всички е щастие. Думата Любов придобива изцяло ново значение – става по-силна, по-топла, вечна, безпрекословна. 

photocredit: Cotton Hug by Shapes

Истината е, че майчинството не е лесно. Трябва да се научиш не само на много нови неща, но и да поемеш цялата отговорност от това. Тялото ни се променя, понякога боли, започваме на кърмим, започваме да не спим колкото и както сме свикнали, започваме да сме 24/7 заети физически и емоционално с бебенцето ни. И да, вече не мислим в единствено, а в множествено число.

photocredit: Cotton Hug by Shapes

И така нашият свят започва да изглежда по различен начин. За някой това идва отвътре и не представлява трудност, за други си е шок. От момичета ставаме майки, а да си майка значи да си всичко. Да си майка е невероятна радост, невероятен дълг и отговорност. Да си майка е свято!

photocredit: Cotton Hug by Shapes

Аз съм майка на 2 деца, не съм експерт и не претендирам да съм такъв. Но знам как протече първото и второто ми майчинство – беше различно. И който казва, че е лесно значи или има супер сили, или е страшен късметлия. Майчинството е прекрасно, но не е почивка, както казват някои хора. Меко казано ми е странно, когато чуя как някой хубаво си е починал, когато бебенцето му е било мъничко. Или колко лесно и приятно е по цял ден “да не правиш нищо, освен да се грижиш за него”. Е аз съм на различно мнение. Според мен майчинството не само, че не е почивка, но е и далеч от това, няма допирни точки. С кратко описание изглежда така – не спиш, не ядеш пълноценно, не разполагаш с времето си, тялото ти те боли, живееш по режим (който определено не е твоя), заменяш готините си клъчове с огромна чанта с памперси и какви ли не приспособления, за които не си чувала, заменяш готиния си парфюм с леки нотки на повръщано, ако и бебешки крем … И искам да подчертая ясно, че това не е оплакване, мрънкане и лигавене, това е реалността. Това е едно бегло изброяване на новите неща в дневната рутина на една майка. И то по никакъв начин не оспорва факта, колко много обичаме бебенцата си, колко щастливи и благодарни сме, че ги има и колко прекрасни и безценни са тези мигове от първата от 0 до 1 година. Но дали е почивка – не е, за мен не е.

photocredit: Cotton Hug by Shapes

Моя съвет е – опитайте да се насладите максимално на положителните страни на майчинството, защото те не са малко. Грижете се повече за себе си, искайте помощ от близките си, хранете се с хубава и чиста храна и обичайте тялото си, дори в момента да е различно. Защото вече всичко ще е различно, но хубаво различно, прекрасно различно. Щадете силите си, спете, когато имате възможност за това, смейте се повече. Скоро ще влезете в ритъм и нещата стават по-лесни. Не се взимайте прекалено на сериозно и се усмихвайте на отражението си на бутаща количката мама в някоя витрина (на мен това ми беше много странно). Срещайте се и с хора, с които не говорите само за бебета и всичко около тях (макар, че в началото и вие ще искате да говорите и слушате само за това :). Когато на мен ми е трудно, винаги си спомням как мойта прабаба е отгледала децата си – без пералня, без дори вода и тоалетна в къщата, без еднократни пелени и всички други удобства, които имаме ние. Ние все пак сме жени – можем всичко на света 🙂

photocredit: Cotton Hug by Shapes

Благословени сме да сме майки, и дори когато сме уморени, когато погледнем това невинно малко създание в обятията ни, клетките ни се пълнят с обич и благодарност. Тези малки бебенца скоро ще станат човечета. Ще дойде първата усмивка, “Обичам те мамо”. А тази първа годинка от живота на бебенцата ни няма никога да се върне. Отделяйте време за себе си и се усмихвайте.

photocredit: Cotton Hug by Shapes

А ако бебешките гнезда Cotton Hug успеят да направят дните и нощите на бебенцата Ви по-леки и приятни, тогава усмивките ще са за всички. 

photocredit: Cotton Hug by Shapes

с обич, Таня Костова (founder of Cotton Hug by Shapes and happy mum of two)

© 2023 CottonHug. Всички права запазени.

Уеб разработка Сайт изработка от Георги Жуковски
Купи