Какво трябва да има всеки нов родител преди раждането на бебето

Мили момичета, бъдещи мами, предстои ви да прегърнете своя малък човек, едно огромно вълнение, радост и емоция.  Нормално е да искате за него най-доброто. Знам го, защото и аз съм мама, и то на две човечета, момче и момиче. Хубаво е, че независимо от пола, списъкът Ви е един и същ. Правя този лист, въпреки че има толкова много в интернет, защото искам да подчертая, че не Ви трябват много неща. Няма смисъл да претрупвате дома си, защото реално колкото по-минималистично мислим и с колкото по-малко вещи се затрупаме, толкова по-свободни сме. Е всички знаем, че на нас жените това ни е малко трудно. От години се уча да не затрупвам себе си, децата и дома с вещи. Не ми се получава, но се опитвам 🙂 Предпочитам да имам само няколко неща, но хубави, качествени и sustainable. Тепърва Ви предстои много пазаруване, когато бебенцето Ви започне да пораства, затова е безсмислено в периода на новородено бебенце да купуваме излишно много.

photocredit: Cotton Hug by Shapes
photocredit: Cotton Hug by Shapes

Раждането на бебецето Ви за Вас е най-голямото събитие. Но за близките Ви това също е огромен празник и те ще имат много подаръци за бебето. Улеснете ги като кажете от какво имате нужда. И понеже знам, че много жени ще изпратят тази статия на таткото, най-малкото да започне пазаруването 😂 си позволявам да се обърна към него. Драги бъдещи татковци, има няколко важни неща, които трябва да знаете и те са в края на тази статия, специално за Вас.

Разбира се, влизайки в магазин за бебета, решавате, че имате нужда от всичко, и то по повечко, за всеки случай. Преди да се осъзнаете, излизате с препълнена количка, като поне половината неща няма да Ви трябват. След време, когато ги раздавате на приятелки с бебета ще казвате „това е чисто ново, не е ползвано нито веднъж“.

photocredit: Pavel Danilyuk

В този списък ще се опитам да Ви покажа какво и защо Ви е нужно, какви алтернативи може да използвате, както и полезни съвети. И запомнете едно – бебето Ви няма да се чувства по-добре и по-щастливо с повече вещи, то няма нужда от повечето от тях. Накрая на статията ще намерите списъкът, направен като чек-лист (check list) за Ваше улеснение за принтиране и драскане ☺

Дрехи за бебето. Избирайте 100% естествени материали, за предпочитане памук. Ако имате възможност изберете светли и меки цветове, възможно по-неутрални. Облечено в тях, красотата и нежността на бебенцето изпъкват най-силно. А и не е нужно да има много багрила по самата материя, тъй като в повечето случаи те са доста силен алерген. Има добри брандове, които предлагат материи, съобразени с безопасността на плата и багрилата, подходящи за нежната бебешка кожа. Не забравяйте, че то е било съвсем голо в утробата Ви, и дрехите трябва да са нежни, естествени и без силно стегнати елементи. Зарежете бебешките джинси, особено за новородено.

 • Боди с дълъг ръкав 4-5 броя. Препоръчваме Ви първоначално да избирате бодита с прихлупване отпред, защото се обличат и събличат по-лесно. А си трябва време (особено за татковците), докато свикнете да го преобличате постоянно.
  photocredit: Sarah Chai
 • Ританки/паталончета – 3-4 броя. Аз харесвам ританките, защото не се налага да слагаш отделно чорапи, които бебето съблича така или иначе с ритане. Но при панталончетата лесно може да го оставяте босо, което също е страхотен плюс. Отново всичко зависи от сезона. 
 • Ромпър/гащеризончета/пижама 4-5 броя. Отново препоръчваме такива със закопчаване отпред, много по-лесни за употреба са. Има такива, при които, за да не се обърква родителя, имат различни по цвят копчета (защото понякога си е трудно, особено при плачещо и ритащо бебе, сякаш ти изключва мозъка). Обличайте ги удобно. Все пак до този момент са били винаги голички и напълно свободни от към дрехи.
 • Жилетка/блуза 2-3 броя (зависи от сезона). Жилетката може да е както от плетиво (плетена) така и тип суитчър или блуза (отново памук).
 • Чорапки 3-4 чифта.
photocredit: Cotton Hug by Shapes
 • Шапки 2 броя (според сезона). Изберете 100% естествен материал, според Вашите предпочитания със или без връзване. Тези с връзки са хубав вариант, защото прилягат по главата на бебето и когато се върти, не се изхлузва шапката.
 • Лигавник 3-4 броя. Препоръчвам такива тип бандата. Изглежда страхотно, удобни са, памучни са и попиват лигите и млякото. Перат и съхнат лесно, дори да се изперат на ръка ако не ви се чака пералня.
photocredit: Pavel Danilyuk
 • Космонавт или по-дебел гащеризон за излизане (според сезона). Дебел зимен вариант, по-лек за другите сезони. Има в една или две части, избора е Ваш.
 • Комплект за изписване – според сезона ще изберете този, който най-много Ви пасва. Тук всичко е въпрос на вкус. За мен и при двете ми бебета беше важно, да е бяло, нежно и естествено. И истината е, че тъй като не харесах такъв, който да пасва на моите критерии, си „сглобих“ един, от боди, ританки, жилетка и шапчица. Под „сглобих“ имам предвид – купени са отделно, не като „комплект за изписване“. За мен най-важно беше одеалцето, с което повиват/завиват като вързопче бебенцето. Исках да е изчистено, от 100% естествена материя, и такова, което ще ползвам и след това (не само за изписването). А тези одеалца са такова бижу, че после си ги пазиш цял живот. На моите дечица още са им любими и си ги гушкат за сън, и са супер горди, че са били с тях завити, когато са се родили. Някак това ги прави специални.
photocredit: Cotton Hug by Shapes
 • Одеяло – 100% естествена материя, с плетка, която позволява повиване. При раждането бебенцето Ви е много малко като размери, но скоро ще стане доста по-голямо. Бебенцето расте бързо. Вземете си директно одеяло с размери 80/100см или подобно, за да може да го ползвате до към 3г. То се побира лесно и в количката за навън, и в кошарата и в гнездото. Дори е доста лесно за гнездото, защото може да го прещипете отдолу и е перфектно удобство.
photocredit: Cotton Hug by Shapes
 • Бебешко гнездо – ясно е, че за мен лично това е един от най-полезните продукти. Толкова много исках да имам функционално, безопасно и качествено бебешко гнездо, че накрая от липса на такова на пазара, създадохме Cotton Hug. Супер полезен продукт, който ще ползвате постоянно от ден първи. Бебенцето спи голяма част от времето си първите месеци, през другото време, когато не е в ръцете Ви, отново лежи. С гнездото ще можете да го местите навсякъде с Вас в дома Ви, в двора, при пътуване, дори при лекаря. Ще можете да си почивате до него, да работите до него, да готвите до него, да прекарвате време с другото си детенце и гнездото пак да е до Вас. Когато се унесе в сън докато го кърмите, или просто докато сте го гушнали, пренасянето в гнездото е пъти по-лесно отколкото в леглото, защото дизайна на гнездото му създава тесничкия, сгушен уют, от който има нужда.
  photocredit: Cotton Hug by Shapes

  При нощните кърмения – отново незаменимо. За съжаление в неприятните моменти на боледуване – незаменимо да е при Вас постоянно, дори нощем. Когато пътувате – бебенцето Ви отново ще си е в неговото местенце, без нужда от адаптация, огромен багаж, мисъл къде и как ще спи, какви са условията и т.н. За мен това е един революционен продукт, който е останал позабравен заради количествата пластмасови и електризирани бебешки артикули за стоене на бебе, които са не само изкуствени, но и далеч от естествените начини и позиции на стоене на едно бебе, които са използвали хората от векове. Всички детайли за гнездото, качествата му, безопасността и т.н. – може да видите тук.

 • Бебефон – има много видове. Аз харесвам тези с камера. Но за мен е важно, да не се поставя в непосредствена близост до бебето, а на разстояние – закачен на стената, някъде на скрин, етажерка, дори на решетката не леглото. Има варианти всякакви, ще сте креативни. Но нека не го залепяме точно до бебенцето, все пак това е техника.
 • Шишета – аз Ви съветвам да не купувате много шишета предварително, защото целта все пак е да кърмите (полезни съвети може да намерите тук, а тук и тук статии за личен опит). Ако по някаква причина не успеете, тогава бързо и лесно ще си набавите.
photocredit: Sarah Chai

Може предварително да изберете, за да не губите време. Едно за вода Ви е достатъчно за начало. Аз харесвам стъклените варианти на шишета. Някои казват, че се чупят лесно, но за толкова години ползване съм счупила само 1 и то от глупост. Щом за Вас се справяте да ползвате стъклени и порцеланови чаши, чинии и всякаква посуда, значи ще се справите и със стъклено бебешко шише, нали?

 • Стерилизатор – ако ще кърмите, отначало няма да Ви е нужен. Аз като цяло смятам, че не е нужен, но много майки си го купуват. Ползвала съм малко с първото ми детенце – огромна хамалогия, заема място, пластмаса е, трябва и него да почистваш в някакъв момент, определено не е моя уред. Подарих го много бързо. И ползвах тенджера с добавена вътре решетка за пара (качествена силиконова)! Решетката беше съвсем нова, не е готвено с нея. Перфектното и супер лесно решение. Слагате тенджерата, в нея силиконовата решетката, отгоре редите нещата, малко вода на дъното, седят на парата нещата за стерилизиране и готово. А и колко време ще стерилизирате – малко. Тенджерата си е прекрасно решение, евтино, незаемащо място (защото така или иначе си имате тенджера) 😉
 • Уред за топлене – само ако храните бебето си с адаптирано мляко, иначе не Ви трябва. Ако ще ползвате адаптирано мляко – готин уред е. Вземете си такъв уред, който да може да се наглася, да поддържа някаква температура дълго време. Слагате шишето с водата, и просто добавят млякото/формулата, когато се събуди през нощта. Ние сме привърженици на кърменето, така че такива неща са нужни само в случай, че не кърмите или дохранвате с формула.
photocredit: Antoni Shkraba
 • Биберон/залъгалка– натурален и готин, за да е шик, ако ви е нужен де. Моите децата, например никога не са ползвали биберон, просто отказаха и двамата. Опитайте, но не взимайте много бройки първоначално, вижте какво харесва бебенцето Ви.
 • Възглавница за кърмене, или просто възглавница, която да ползвате за това.

 • Пелени/памперси – изберете без аромат, без багрене. Не взимайте много, бебето расте твърде бързо и ще трябва да сменяте размера. Има и пелени за многократна употреба (еко вариант), може да разгледате и да помислите за този избор.

  • Повивалник – за мен това е задължително. Ако имате масичка за повиване, кръста ще ви боли по-малко. Реално нямате представа, колко време ще бъдете в тази позиция сменяйки дрехи, памперси и какво ли още не. Може да е поставен и върху някакъв скрин, идеята е просто да е на такава височина, че Вие да сте изправени, а не наведени. Повивалникът трябва да е от някаква найлонова материя, тъй като бебенцето се „изпуска“ понякога в тези моменти, когато е голичко за смяна на памперс. Но постилайте върху повивалника памучна пелена задължително, за да го изолира от изкуствената материя!
  photocredit: Rodnae productions
  • Креватче – аз харесвам и винаги съм ползвала дървено такова. Въпрос на личен избор – няма вярно или грешно решение.
  • Чувалче за сън
  • Чаршафи – 2 комплекта, от 100% естествен материал.
  • Хавлийка – макс 2 броя. Една е достатъчна.

   Ако случайно се изцапа по време на ползване (бебенцата се изпускат) и нямате резервна, ще завиете бебенцето с ваша кърпа. Нека бъдем практични.

   photocredit: Cotton Hug
  • Памучни пелени големи. Може да са муселинови, хасе или просто друга естествена материя. Ще ги ползвате за всичко. От постиляне върху леглото, гнездото, повивалника, за кърпа за дупе, пелена за рамо след кърмене или по време на кърмене, когато повърне, лека завивка, покривало за количка – всичко! Вземете си комплект с 3-4-5 броя.
  • Малки кърпи памучни – ползват се за всичко (да попивате лиги, да бършете повърнато, да попивате кърма от гърдите си, да бършете сълзите си).
   photocredit: ANTONI SHKRABA
   photocredit: ANTONI SHKRABA
  • Мокри кърпи. Вземете такива само с вода. Без аромати, цветове и всякакви глупости, от които бебето Ви няма нужда. Пазете това нежно създание, то не иска аромати, не иска омекотители, синтетика и парфюми! То си мирише на бебе, а това е най-хубавата миризма. Ще се конти като стане на 3 ☺ или 13 ☺ Когато бебенцето Ви се е изакало в памперса и сте у дома, не го бършете с мокри кърпи, а отидете и му измийте дупето на мивката (ако има такава наблизо). После сложете една от малките кърпи или памучни пелени, за да попиете влагата и след това му сложете памперса. Ще се подсича много по-малко или дори никога. А и винаги съдете по себе си. Представете си да се наакате и яко да се омажете ☺ Ще искате ли да ви избършат просто с мокра кърпичка, или бихте предпочели хубаво да ви измият с топла водичка под мивката?
  photocredit: Rene Asmussen
  • Крем против подсичане. Изберете натурална козметика! Аз препоръчвам Wooden Spoon! Български бранд на световно ниво, който е 100% натурален със съставки, които са хранителен клас! Уникални продукти за бебе, мама, баба, и всеки симпатичен господин. Не прочетох дали си го ползвала ти?
  • Бебешко масло за тяло (Baby Butter) – отново Wooden Spoon, по моите критерии за качество (а те са прекалено високи), затова смело бих заявила, че това е най-доброто бебешко масло.
  • Шампоан – нежен за деликатната бебешка кожа, купете висок клас шампоан. И не е нужно да го ползвате при всяко къпане. Причината се крие в деликатната кожа на мъничетата, която е много чувствителна и податлива на изсушаване. Всекидневната баня може да изсуши кожата на новороденото, а честото използване на сапуни и шампоани могат да доведат до раздразнение. Бебето не играе в пясъка, все още не лази по пода, не е мръсно. Една вана с подходяща вода в повечето случай е достатъчна.
  photocredit: Rodnae productions
  • Корито/ваничка за къпане – има дори и сгъваеми такива. Изберете според вашите нужди, разбирания и размери на помещението ви за къпане.
  • Количка – изберете лека, маневрена и мобилна. Такава, която да се сгъва и разгъва лесно, да се побира в колата ви, да стигате лесно с нея до апартамента, къщата или етажа Ви. Трябва да е лесно на Вас. При избора на количка има значение, къде  и в какво живеете (град, село, планина, плаж и т.н.). А, мислете и за цвета на плата. Има ярки цветове, които привличат едни малки неприятни мушички, или други насекоми.
  • Чанта за количка – просто да е удобна и да побира каквото Ви трябва, не се изхвърляйте. Има готини решения. Трябва да носите памперси, одеяло, мокри кърпички, резервни дрехи. А когато бебенцето Ви стане по-голямо, ще трябва да поберете и още неща.
  • Столче за кола. Тук избора е голям, изберете хубаво столче, почетете малко или дайте задача на таткото. Може да вземете и втора употреба, особено ако се целите във висок клас столче. Цената става поне наполовина, а столчето е ползвано от бебенце като Вашето. Да не говорим, че няма какво да му стане толкова на едно столче, то е пластмаса. Има доста добри такива, и всички са някак чисти и непокътнати. И това е екологичен избор към природата – приеми, пази и предай нататък.
   photocredit: Cotton Hug
  • Одеяло за разходка – може да ползвате и одеалцето, с което спи у дома, но аз лично винаги имах едно идентично и за разходка. То си седеше в количката, или в чантата за навън, така никога не го забравях (неволята ме научи). Случвало се е в летните и пролетни дни, когато забравя одеалцето за разходка, дори да си свалям тениска или каквото е подходящо, за да си завия бебето ☺
  • Слинг за бебеносене – Аз го обожавах. Но това определено не е от задължителните покупки. Консултирайте се с консултант по бебеносене и ще видите дали е за Вас.

  За мама:

  • Помпа за кърма – може да си вземете електрическа, ръчна или с вакуум. И трите си имат плюсове и минуси. Аз съм ползвала ръчна и електрическа (когато кърмих аз, тези с вакуум не бяха толкова разпространени, иначе бих ползвала такава пред ръчната/механична). Помислете си коя ще е най-приятна за Вас. Аз лично, при първото ми детенце имах само ръчна помпа, голямо помпане беше. С второто – имах автоматична, което е доста по-лесен и удобен вариант (но ако Ви се наложи навън да го правите, трябва да си намерите захранване). Може да прочетете съветите ми за кърмене, както и личната ми история с първото и второто ми детенце тук (там се споменава за помпите). Статии, които подкрепят и насърчават майките, да не се отказват, дори при трудно начало, като моето.
  • Крем за зърна – купете си крем за зърна предварително, за да сте готови още в болницата. Избирайте козметика без добавени аромати и изкуствени съставки! Бебенцето иска Вашата миризма, аромат и вкус. За него Вие сте самото съвършенство и определено няма нужда от никакви допълнителни аромати. Има нужда единствено, да знае, че е до Вас и с Вас. Аз ползвах този и то само с първото ми детенце, при второто така и не ми се наложи.
   photocredit: Jjonathan Borba
  • 2 сутиена за кърмене. Вижте тези – от всички които съм пробвала на какви ли не брандове специално за кърмачки, тези са добро попадение. Удобни, практични, стават дори и за през нощта. Срам не срам – понякога още си ги нося, просто са удобни
  • Подплънки за кърмене – Това са памучни тампони, които попиват кърмата, ако прокапва или изтича спонтанно (а това 100% се случва). И ако не искате да сте мокра и лепкава си вземете – има както многократни, които се перат, така и еднократни. Ползвайте 100% памучни тампони, без аромати и каквито и да е добавки.
  • Пликчета за замразяване на кърма. – продават се специални такива пликчета. Аз ползвах тези на Lancinoh.

  За таткото:

  • Подарък за майката на Вашето бебенце. Не е нужно да е нещо скъпо, може дори да е просто картичка с хубав текст или писмо, малко бижу символ на любовта, шал прегръдка, картина или какво решите. Не е важно да е скъпо, важен е жеста.
   photocredit: Monstera

   А тя ще пази това „нещо“ завинаги и винаги ще носи сълзи от щастие в очите й. Нужно е да я зарадвате и да й покажете колко е специална, защото тя минава през много щастлив, но и много труден период. Зарадвайте я, за да й дадете сили. А когато тя е щастлива, всички у дома са щастливи.

   photocredit: Monstera
  • Много много прегръдки и за майката и за бебето. И двете имат еднакво много нужда.

  Получи нашия обобщен, полезен и лесен за отпечатване чек-лист за твоето бебе на имейла ти:

  * indicates required

  с обич, Таня Костова (founder of Cotton Hug by Shapes and happy mum of two)

   

  © 2021 CottonHug. Всички права запазени.

  Уеб разработка Сайт изработка от Георги Жуковски
  Add to cart